pizzeria Franco

Franco Ristorante – warsztaty kulinarne

13 czerwca „Mądre Sówki” wyruszyły w kulinarną podróż do Pizzerni Franco. Podczas warsztatów dzieci poznały sekrety włoskiej kuchni. Dowiedziały się, jak przyrządzić najlepszą pizzę oraz uczestniczyły w kreatywnych zabawach z pizzą w roli głównej. Po krótkim instruktażu dzieci przystąpiły do działania: wałkowały ciasto, smarowały je sosem, następnie komponowały dodatki według własnego pomysłu i smaku. Przedszkolaki bardzo poważnie potraktowały zadanie i z wielkim skupieniem wykonywały swoją pracą. Wszystkie wypieki wyszły doskonale. Dzieci jadły z apetytem przygotowane przez siebie pizze. Wycieczka była bardzo udana, dzieci wróciły do przedszkola bogatsze o nową wiedzę i doświadczenie.
A teraz kilka ciekawostek – słowo „pizza” pochodzi od łacińskiego „picea”, co oznacza placek powstały z wody, mąki i drożdży. Powszechnie wiadomo, że potrawa ta narodziła się we Włoszech, nie wszyscy jednak wiedzą, że pierwsza pizza powstała w Neapolu. W XVIII wieku w piecach na drewno zaczęto wypiekać pizzę z ciasta do chleba, przyprawianą smalcem, czosnkiem oraz serem, która przypominała wyglądem pizzę jadaną obecnie. Pizza znana była również w starożytnej Grecji. Nosiła nazwę „plankuntos” oraz miała postać ciasta zapiekanego m.in. z ziołami, czosnkiem i oliwkami. Bardzo dziękujemy pracownikom pizzerii Franco za fascynujące warszty i ciepłą, domową atmosferę.

jj
Skip to content