lód

Badanie właściwości śniegu i lodu.

Biała zima rozbudziła apetyt dzieci nie tylko na zabawy na śniegu, ale również na odkrywanie zjawisk z nią związanych. Dziś uczestniczyły w zabawach eksperymentalnych poznając i określając właściwości śniegu i lodu. Dzieci na podstawie dotyku określały cechy lodu: twardy, zimny, gładki, lśniący i śniegu: biały, zimny, miękki, lekki, puszysty, mokry. Maleństwa zastanawiały się „Czy lód tonie, czy pływa po powierzchni wody? Sprawdzały czy śnieg jest czysty, co powoduje, że lód i śnieg się topią, czy lód szybciej topnieje w ciepłej, czy w zimnej wodzie. Po wnikliwej obserwacji i przelaniu roztopionego śniegu przez filtr wiemy, że śnieg choć bielutki, to taki czysty wcale nie jest. Stwierdziliśmy zatem, że nawet najbielszy śnieg jest brudny i nie można go jeść.

jj
Skip to content